Informatie over weeflessen, weefgetouwen, foto's van weefstalen en weeftips
In de webwinkel van Tissien kunt u digitale weefpatronen en weeflessen kopen.

Tissien in het Haarlems Dagblad

De journaliste Paula Zuidhof van het Haarlems Dagblad  moest even schuilen voor de regen en kwam zo in het portiek van atelier Tissien terecht. Een Haarlem is van ouds een weversstad, dus een afspraak voor een interview in de de rubriek Heilig Vuur was snel gemaakt. Een leuke ontmoeting volgde en ik vind dat Paula er een heel erg leuk stuk van gemaakt heeft.

Lees meer

Louet Dobby getouwen

Tissien weeft al 16 jaar met veel plezier op de Megado. Het was één van de eerste uitgeleverde exemplaren. Bij de verhuizing in 2014 van het atelier naar de Jansweg had ik hem nog thuis laten staan, maar nu er meer ruimte in mijn atelier is door het vertrek van mijn collega, is er weer plaats voor de Megado. Magic dobby en Octado zijn natuurlijk erg in hun nopjes dat de grote zus nu ook bij hen in de buurt staat. Tijdens het Open atelier op vrijdag van 11-14 uur kunt u ze bekijken en uitproberen.

Louet ontwikkelt op dit moment een nieuwe editie van de elektronische interface. Tissien gaat deze dit najaar uitgebreid voor Louet testen. Lees over de mogelijkheden megado interface 2.0 introductie.pdf

N.B. Voor de mensen die nu al een elektronische Megado hebben, er komt waarschijnlijk een aantrekkelijke omruilactie. Meer informatie daarover volgt later.

Lees meer

Erica op proef

Erica op proef.

Erica, daar word je meteen verliefd op! Ik mag hem testen voor Louët en vanzelfsprekend komt ze ook mee naar de weefmarkt in Hoorn op 19 juli. Nog even geduld, want de productie moet nog op gang komen. Als alles meezit komen ze eind december op de markt. Geinspireerd door de afbeelding van Zweeds kant in een kleurenvariatie uit het 3-schachtenboek van Erica de Ruiter heb ik dit op 4 schachten in verschillende variaties ingeregen. En met de vierschachtsvariatie zijn er natuurlijk ook weer andere bindingsvariaties mogelijk.  In het komende TissieNieuws (verschilnt 14 juli) meer vind je een voorbeeld.

Erica is een nieuw compact tafelweefgetouw met een weefbreedte van 30 cm. Het is een aantrekkelijk alternatief voor een hevelrietgetouw door meer bedieningsgemak, gelijkmatigere belasting van de scheringsdraden, grotere sprong (ca. 4,5 cm) en de vrijheid in het aantal draden per cm. Maar vooral de uitbreidbaarheid naar 3 of 4 schachten maakt het verschil met een hevelrietgetouw heel positief.  Erica wordt geleverd als ongelakt montagepakket met 2 schachten, ingebouwde evenaar, roestvrijstalen riet (40/10), 200 Texsolv hevels (150 mm) en kruis- en aanbindlatten. Ingevouwen zijn de maten: 55 x 48 x 16 cm en Erica weegt 3,5 kg.Het tafelgetouw is eind 2017 leverbaar. De Europese introductie adviesprijs is € 249 incl. BTW De uitbreidset per schacht kost € 29 incl. BTW, excl. hevels.

Vanzelfsprekend geeft Tissien voor de Nederlandse markt de 10%=korting op de adviesprijs. U kunt Erica al bij Tissien reserveren in de webwinkel (daaraan zijn geen kosten verbonden). Op het moment dat bekend is wanneer ze geleverd wordt, krijgt u een factuur en is de bestelling definitief.


Lees meer

Tulpomania

Elk voorjaar weer lijd ik enige tijd aan tulpomania. Dat heeft in de loop van de jaren al heel wat weefvariaties opgeleverd...

Lees meer

Schijn bedriegt....

Schijnpatronen zoals het blokhutje of de pied-de-poule zijn vaak de eerste weefsels waarmee een beginnend weefster te maken krijgt. Leuk en leerzaam omdat je beloond wordt voor netjes weven en met heel eenvoudige bindingen onverwachte effecten krijgt.  Je weeft een linnenbinding en je ziet een pied-de-poule. Tissien heeft al vele lessen en patronen ontwikkeld waarbij het schijnpatroon het uitgangspunt zijn.  Deze lessen en workshops breng ik nu samen onder het thema schijn bedriegt.

De vijf lessen zijn onafhankelijk van elkaar te volgen. Op dit moment zijn deze lessen alleen nog als les in het atelier of op locatie te boeken, maar het is de bedoeling deze ook als digitale les aan te gaan bieden.

Lees meer

Cursus Blokontwerpen les 2 is klaar

In deze les leer je hoe je verrassende vlakverdelingen kunt maken met eenvoudige hulpmiddelen. De keperpellen is de blokweefbinding die centraal staat in deze les en daarbij leer je ook nog hoe je met kleur het beeld van een tweebloks keperpellen compleet kunt veranderen. ...


Lees meer

Cursus Blokontwerpen weven les 1 is nu beschikbaar en direct te bestellen via de webwinkel

De eerste van een inspirerende serie lessen, waarbij je in elke les een ontwerptechniek en de vertaling van het ontwerp naar een weefbinding leert.
Klik op bovenstaande titel en lees verder..


Lees meer

Tissien wenst u een voorspoedig 2017

Elk jaar weer een uitdaging. Nu voor de 20ste keer maak ik als nieuwjaarswens een boekenlegger. Telkens een spel met vorm en daarbij de bijpassende binding zoeken. In de lezing en de bijbehorende workshop 'Ontwerpen met Letters' kun je leren hoe je vormen op een verrassende manier leesbaar kunt maken.  lees hoe dit weefsel tot stand kwam...


Lees meer

versterkte panama

versterkte panama op dubbelweefblok inrijg

Ooit als binding van de maand in TissieNieuws in 2005. Dit is ook gewoon ketting en inslag lancé , maar dit keer geweven op een dubbelweefinrijg die ik nog op had staan. 4 verschillende verschijningens vormen van twee blokken en dat nog weer in 3 variaties. Deze schering was weer te kort om alle ideeen te verwerken. Wordt vervolgd dus.

De laatste les van de digitale cursus Patrooninslagweefsels is aan de cursisten verzonden. De naredactieronde volgt nog, maar het geeft toch een feestelijk gevoel dat deze cursus nu inhoudelijk klaar is. meer foto's volgen


Lees meer

nog meer ketting en inslaglance

De schering van de Tissien-mixbol grijs naar zwart stond al zo lang op Jane te smeken om geweven te worden. Het werd (in het kader van de vierde les uit de digitale cursus patrooninslagweefsels een weefsel in ketting en inslag-lancé. Het idee voor het blokjespatroon met een afwijkend kleur draadje aan de grens kwam uit een oude Handwoven. Ik paste de inrijg aan zodat er ook een inslaglancé op geweven kon worden.

Voor de inslag van het achtergrondweefsel gebruikte ik dunne middelgrijze chappezijde, waardoor het kleur verloop van de mixbol mooi blijft uitkomen. Voor de lancé-draden gebruikte ik tussahzijde. Foto van de hele sjaal volgt nog....


Lees meer